Erasmus+

Het Verenigd Koninkrijk doet na het collegejaar 2020-2021 niet meer mee aan het programma Erasmus+. Je kunt vanaf het studiejaar 2021-2022 dus in principe niet meer met een beurs van Erasmus+ terecht aan een Britse onderwijsinstelling.

Maar Brexit heeft geen gevolgen voor projecten die al lopen. Veel instellingen hebben nog budget tot 2022. Neem daarom contact op met de (project)coördinator Erasmus+ van jouw eigen school of universiteit om na te gaan wat precies de gevolgen van Brexit voor jou zijn.

Het Verenigd Koninkrijk start in de loop van 2021 met een eigen variant op Erasmus+, het Turing-programma. Voorlopig lijkt dit echter alleen bestemd voor Britse studenten die in het buitenland willen studeren of stagelopen.

Lees meer over de gevolgen van Brexit voor het programma van Erasmus+

Collegegeld

De afspraak dat EU-studenten hetzelfde collegegeld betalen als Britse studenten vervalt. Daardoor kan het zijn dat Nederlandse studenten die aan Britse universiteiten willen studeren veel meer collegegeld moeten gaan betalen.

Voor EU-studenten verandert er voor het collegejaar 2020-2021 niets aan de hoogte van het collegegeld. Zij betalen gedurende hun hele studie hetzelfde bedrag. Het is nog niet bekend hoeveel collegegeld EU-studenten moeten betalen vanaf het collegejaar 2021-2022.

Lees meer over de gevolgen van Brexit voor studie en onderzoek

Lees meer over collegegeld en visa in Changes for EU students in the UK (pdf, 140 kB)

Visa

Als je al vóór 31 december in het Verenigd Koninkrijk woonde kun je gratis een aanvraag doen voor de EU Settlement Scheme (EUSS). Hiermee kun je ook na 30 juni 2021 in het Verenigd Koninkrijk blijven en houd je grofweg dezelfde rechten als nu. 

Lees meer over het EU Settlement Scheme 

Als je na 1 januari 2021 vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk moet je uitzoeken of je een visum nodig hebt voor je studie of stage. Voor een studie langer dan 6 maanden heb je bijvoorbeeld een studentenvisum nodig. 

Lees meer over studentenvisa voor het Verenigd Koninkrijk

Zorgverzekering

Als je na 1 januari 2021 naar het Verenigd Koninkrijk gaat om te studeren, dan moet je in Nederland verzekerd blijven. Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Je kunt ook zorgtoeslag blijven ontvangen.

De situatie verandert wanneer je naast je studie ook een bijbaan in het Verenigd Koninkrijk hebt of als je stage gaat lopen. Kijk voor meer informatie op onze pagina over zorgverzekeringen.

Europese zorgpas (EHIC)

Op de achterkant van je Nederlandse zorgpas staat de European Health Insurance Card (EHIC). Hiermee kun je aantonen dat je in Nederland verzekerd bent.

Als je vóór 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk was blijft je EHIC gedurende je verblijf geldig. Het is nog niet helemaal duidelijk of je EHIC geldig is als je na 1 januari 2021 naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Je houdt bij een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk wel recht op spoedeisende gezondheidszorg.

Bekijk de meest actuele informatie over je EHIC in het Verenigd Koninkrijk